помощен център

Пиле с лук

Необходими продукти: 4 половини пилешки гърди, 2-3 глави лук, 1 скилидка чесън, 3 супени лъжици масло, майорама или мащерка, червен пипер, 4 супени лъжици сухо бяло вино или вермут, 3 супени лъжици заквасена сметана, ситно нарязан магданоз или копър, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Нарежете лука и чесъна и ги поставете в огнеупорен съд. Смесете маслото с подправките и намажете месото с него.

Сложете пилешките гърди в съда, като ги подредите в ъглите, нагласете на максимум мощност и печете без капак за 10 минути. Без да обръщате месото го прехвърлете в чиния. Добавете виното към лука, разбъркайте и печете на максимум мощност за 3 минути.

Сложете пилето в съда с лука, покрийте с прозрачно фолио (за микровълнови фурни) и го оставете да се готви на същата мощност за още 10 минути. След това го поставете на предварително затоплена чиния за сервиране. Смесете заквасената сметана с лука, гответе 2 минути. Насипете сметаната с лука върху месото, поръсете с копър или магданоз.

Сервирайте със свежа зеленчукова салата и картофено пюре.